Waarom heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Wat is precies een aansprakelijkheidsverzekering en waarom zijn deze verzekeringen nodig? Lees snel verder voor meer informatie!

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Niet iedereen weet wat een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren) precies inhoudt. Toch is het heel belangrijk dat je deze verzekering afsluit. Deze verzekering beschermt jou namelijk tegen het risico om aansprakelijk te worden gesteld. Het gaat om aansprakelijkheid bij schade aan personen en zaken die onder jouw verantwoordelijkheid vallen. Dat kan dus direct of indirect zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje, wat het extra belangrijk maakt om deze verzekering af te sluiten ondanks dat deze niet wettelijk verplicht is.

Welke schade valt er onder een aansprakelijkheidsverzekering?

Welke incidenten er precies worden gedekt is afhankelijk van de aanbieder van de aansprakelijkheidsverzekering. Over het algemeen gaat het om schade die door jou of iemand die onder jouw verantwoordelijkheid (zoals een kind of huisdier) is veroorzaakt bij een ander. Dat kan dus materiële schade zijn, maar ook letsel of emotionele schade in sommige gevallen. Uitzonderingen bij deze verzekeringen zijn vaak vriendendiensten, schade die met opzet is toegebracht en schade in het gezin bijvoorbeeld. Lees dus goed de voorwaarden door om te weten wat er in jouw geval van toepassing is!

Wie is er meeverzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering?

Het is mogelijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het hele gezin, waaronder partner, kinderen en andere inwonende huisgenoten. Maar ook de huisdieren.

Tot welk bedrag ben ik verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering?

Je kunt bij de verzekeraar vaak zelf aangeven voor wat voor bedrag je verzekerd wilt zijn. Dat kan zijn 1 miljoen euro, maar ook 5 miljoen euro. Ook kun je kiezen of je wel of geen eigen risico wilt. Deze zaken wegen mee in het berekenen van de premie, dus bekijk goed wat voor jou belangrijk is en hoeveel je kunt spenderen aan de premie voor je aansprakelijkheidsverzekering.

Bij welke aanbieder een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Voor welke schadeverzekeraar jij kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en je budget. Het is altijd verstandig om bij meerdere verzekeraars informatie en prijzen in te winnen, zodat je op basis daarvan een overwogen keuze kunt maken. In de praktijk sluiten mensen vaak een aansprakelijkheidsverzekering af bij de verzekeraar waar ze ook andere verzekeringen hebben afgesloten. Soms levert dat een pakketkorting op, maar die hoeft niet altijd goedkoper te zijn. Doe dus goed onderzoek voordat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit!

Waar ben jij tegen verzekerd?