Geeft een lage spaarrente reden om te lenen?

Een lage staarrente kan een reden zijn om te lenen. Maar is dat verstandig en waar kun je dan het beste op letten? We geven in dit artikel tips!

Een lage spaarrente goede reden om te lenen?

Een lening oversluiten doe je niet zomaar. Je gaat pas op zoek naar een lening als je daadwerkelijk extra geld nodig hebt en je dit niet op een andere manier kunt oplossen. Geld lenen kost geld en is daarom één van de laatste opties om te overwegen. Toch kan een lage spaarrente voor sommigen een reden zijn om een lening te overwegen. Sparen levert immers bijna niets op, en lenen is goedkoop. Deze redeneringen zie je wel eens voorbij komen op het internet. Maar wat zijn de risico’s?

Financieel is een lage spaarrente interessant

Financieel lijkt het bij een lage spaarrente dus interessanter om een lening af te sluiten. Echter vergeet men bij deze redenering vaak dat geld lenen geld kost én dat je een betalingsverplichting aangaat. Het is belangrijk dat je dit geld ook kunt opbrengen. De kans dat je meer geld kwijt bent aan het einde van de looptijd is 100%. Sparen is dus altijd voordeliger, zelfs met een lage spaarrente. Lenen voor een aankoop is altijd alleen een noodoptie, zeker als je het geld voor de aankoop in een paar maanden bij elkaar kunt hebben door te sparen.

Waarom wordt een lage spaarrente als argument aangevoerd?

De reden dat lenen met een lage spaarrente gestimuleerd wordt, is omdat deze geluiden vaak komen vanuit kredietverstrekkers. Zij willen graag zoveel mogelijk mensen overtuigen om een lening af te sluiten: zij verdienen immers aan de rente en overige kosten die je voor deze lening betaalt. Zij zijn verder niet op de hoogte van jouw financiële situatie of de noodzaak van hetgene dat je wilt kopen. Het is dus belangrijk om zelf die verantwoordelijkheid te nemen en na te gaan wat er voor jou haalbaar is.

Alternatieven voor lenen met een lage spaarrente

Een handige tool om te betalen of een lening voor jou haalbaar is, is de Risicometer Leningen van het Nibud. Door middel van een aantal vragen en verschillende scenario’s, kun je bepalen of het voor jou verstandig is om te lenen in een bepaalde situatie. Blijkt een lening niet haalbaar? Bekijk dan andere mogelijkheden, zoals:

– De mogelijkheid om maandelijks een bedrag opzij te zetten
– Extra werken
– Besparen op uitgaven
– Een onderhandse lening

Door te controleren of er andere mogelijkheden zijn, die minder geld kosten en minder risico met zich meebrengen. Het belangrijkste is dat je de beste oplossing vindt voor jouw persoonlijke situatie.