Geld besparen op je verzekering: het kiezen van de juiste verzekering

Wist je dat geld besparen op je verzekering vele euro’s per jaar kan opleveren? Door je in verzekeringen te verdiepen is het een fluitje van een cent! Wij helpen je op weg.

Hoe kun je geld besparen op je verzekering?

Hoewel het niet de leukste tijdsbesteding is, is geld besparen op je verzekeringen vaak de moeite waard. Door na te gaan waar jij voor verzekerd wilt zijn en of je verzekering nog goed aansluit, betaal je nooit teveel. Over- of onderverzekeren komt veel voor en daarom geven wij in dit artikel een aantal tips om de juiste verzekering te kiezen!

Geld besparen op je verzekering: deze verzekeringen zijn verplicht

Er is een onderverdeling te maken in verplichte en optionele verzekeringen. Een basis ziektekostenverzekering is een voorbeeld van een verzekering die je als inwoner van Nederland verplicht moet afsluiten. Net zoals een WA verzekering voor motorvoertuigen. Echter is een reisverzerkering of annuleringsverzekernig, of een verzekering voor je fiets niet verlpicht. Wij raden je aan om ten minste de volgende verzekeringen te hebben:
– Een ziektekostenverzekering (al dan niet met een aanvullende verzekering of extra modules)
– Een brandverzekering
– WA verzekering
– Aansprakelijkheidsverzekering (all-risk)
– Inboedelverzekering

Daarbij is het natuurlijk altijd noodzakelijk om goed de kleine lettertjes te lezen: ben je echt goed verzekerd of geldt er een hoog eigen risico? En wat is de maximale waarde die vergoed wordt? Een goedkopere verzekering kiezen kan zo maar betekenen dat je bij schade duurder uit bent!

Geld besparen op je verzekering en de juiste dekking

Het is belangrijk om goed te kijken welke dekking voor jou noodzakelijk is. Oververzekerd zijn betekent dat je iedere maand teveel premie betaald en nooit gebruik maakt van deze verzekeringen. Onderverzekerd zijn betekent dat je weinig premie betaald, maar straks niet verzekerd bent wanneer er sprake is van schade. Zaken om serieus te overdenken zijn tandartsverzekeringen (die niet lonen bij alleen jaarlijkse controle, maar onmisbaar zijn als er hoge rekeningen aan zitten te komen). Ook voor inboedel: bekijk eens wat de waarde is van jouw inboedel en of een verzekering daarbij aansluit.

Geld besparen op je verzekering door kritisch te zijn

Je hebt tegenwoordig verzekeringen voor alles, maar dit betekent niet dat het verstandig is om al deze verzekeringen af te sluiten: ze kosten immers ook geld. Je wilt natuurlijk geen geld verspillen, maar ook geen risico lopen. Bekijk dus eens kritisch wat je echt nodig hebt en zorg dat je je niet overal tegen laat verzekeren. Een eigen buffer aanleggen is vaak een veel beter alternatief: al die premie stop je in een spaarpotje, zodat je een product kunt vervangen wanneer het stuk gaat. Een verzekering is dan niet nodig. Tip: alles wat je met een creditcard koopt is automatisch verzekerd voor een periode van twee jaar.

Geld besparen op je verzekering door te vergelijken

Natuurlijk is het voor het kiezen van de juiste verzekering belangrijk dat je goed vergelijkt. Er zijn meerdere verzekeraars actief en die hanteren niet alleen verschillende tarieven, maar ook verschillende voorwaarden. Ga dus na waar je precies voor bent verzekerd en wat je zelf moet betalen in het geval van schade. Neem bij twijfel contact op.

Tot slot: zorg ervoor dat je bonnetjes, rekeningen en betaalbewijzen altijd bewaart voor je verzekering. Zonder dit bewijs ontvang je vaak geen vergoeding!
Ben jij goed verzekerd?