Hoe kun je de overwaarde van je huis gebruiken?

De overwaarde van je huis kun je positief aanwenden. Zo kun je je hypotheek verlagen, verbouwen of sparen voor je pensioen bijvoorbeeld. Lees hier over de mogelijkheden!

Wat is overwaarde van je huis?

Overwaarde is het verschil in waarde van je huis en hypotheek. Je houdt dit bedrag over na het verkopen van je huis en het aflossen van je hypotheek. Dit is een groot voordeel en moet aangewend worden om de hypotheek van je nieuwe woning te verlagen, je huis te verbouwen of te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld.

Overwaarde van je huis en de bijleenregeling

De overheid heeft een speciale bijleenregeling in het leven geroepen, die stelt dat overwaarde gebruikt moet worden om je nieuwe hypotheek te verlagen. De rente over de nieuwe hypotheek kun je aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning min de overwaarde van het oude huis. Deze regeling is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen niet dubbel profiteren van de hypotheekrenteaftrek en het extra geld steken in een nieuwe auto of een vakantie bijvoorbeeld.

De overwaarde van je huis gebruiken voor een nieuwe huur- of koopwoning

Wanneer jij verhuisd naar een kleine (goedkopere) woning, dan kun je de overwaarde van je huis dus gebruiken als fiscaal voordeel. Je zult minder lasten hebben over je nieuwe woning en kunt toch profiteren van fiscaal voordeel. Wanneer je verhuist naar een huurwoning werkt dit natuurlijk anders. Houd er rekening mee dat als je toch binnen drie jaar weer naar een koopwoning verhuist, de bijleenregeling nog steeds van kracht is en jij dit geld niet mag gebruiken als winst. Volgens deze regeling moet dit geld gestoken worden in de nieuwe koopwoning.

Overwaarde van je huis anders gebruiken

Ga jij geen nieuwe woning huren of kopen? Je kunt de overwaarde op je huis dan ook anders aanwenden. Een verbouwing is bijvoorbeeld een optie. Wanneer je bijvoorbeeld geld leent voor onderhoud aan je eigen woning? Deze rente is dan aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden. Het is in een dergelijke situatie handig om advies in te winnen bij een financieel adviseur.

Het is niet verplicht om overwaarde voor een nieuwe woning te gebruiken, je mag het ook aanwenden om te sparen of beleggen. Een populaire toepassing is het gebruiken van het geld voor het aanvullen van je pensioen. Wel profiteer je dan van minder hypotheekrenteaftrek.

Bij overwaarde van je huis financieel advies inwinnen

Wat de meest aantrekkelijke optie is in jouw situatie op de langere termijn, kun je het beste laten berekenen door een financieel adviseur. Zo weet je zeker dat je optimaal profiteert van belastingvoordeel en niet teveel betaald of met een te grote restschuld blijft zitten. Overwaarde is waardevol, het is dus belangrijk dat je weet hoe je dit voordeel zo goed mogelijk kunt aanwenden!