Vraag en antwoord: hoe zit het met hondenbelasting in Nederland?

Heb je ooit wel eens gehoord van hondenbelasting? In sommige gemeentes moet je betalen voor het bezit van een trouwe viervoeter.

Hondenbelasting: wat is het precies?

Lang niet alle Nederlanders weten dat je in sommige gemeenten in Nederland hondenbelasting verschuldigd bent voor het bezitten van een hond. Echter kunnen de jaarlijkse kosten per hond aanzienlijk oplopen. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken hoe het werkt in jouw gemeente. Zo voorkom je dat je later verrast wordt door hoge kosten.  Zo kom je erachter of een hond voor jou financieel haalbaar is.

Hoe is hondenbelasting ontstaan?

Het idee van hondenbelasting lijkt misschien vreemd, zeker aangezien de opbrengsten van deze belasting niet per se worden gebruikt om de plantsoenen schoon te houden. Het ontstaan van hondenbelasting stamt uit de tijd van de middeleeuwen. De maatregel werd destijds genomen om het aantal zwerfhonden tot een minimum te beperken en te voorkomen dat hondsdolheid verder zou verspreiden. Het hebben van een hond werd duurder en was daardoor niet voor iedereen betaalbaar. Een belangrijke reden om hondenbelasting te heffen was daarbij ook dat honden werden gebruikt om hondenkarren te trekken. Hondenbelasting is dus eigenlijk ook een soort transportbelasting.

Hondenbelasting in jouw gemeente

Hondenbelasting is dus eigenlijk iets heel ouderwets, en wordt niet meer in alle gemeenten geheven. Er zijn wel een aantal gemeentes in Nederland die doen aan hondenbelasting. Dat is de reden dat het belangrijk is om je goed in te lezen over de kosten. Wanneer een gemeente ervoor kiest om hondenbelasting te heffen, dan is dit vaak door middel van een progressief tarief: je betaalt over de eerste hond dan minder belasting dan voor de tweede hond. In die gemeentes geldt dus: hoe meer honden je bezit, hoe meer je betaalt. De kosten zijn overigens afwijkend per gemeente.

In welke gemeente betalen ze het meeste hondenbelasting?

De gemeente Noordwijk was in 2016 de duurste gemeente wat betreft hondenbelasting. In Noordwijk ben je verplicht om ieder jaar €121,56 te betalen per hond. Door het progressieve tarief geldt er bovendien een nog hogere €181,92 voor een tweede hond per jaar. Echter zijn er ook veel gemeentes waar het bezit van een hond geen geld kost: in Amsterdam wordt er geen belasting geheven en in Assen, Arnhem, Bloemendaal, Delft en Ridderkerk bijvoorbeeld ook niet.

Moet ik ook belasting betalen voor het bezit van een hond?

Om na te gaan of jij belasting moet betalen voor hondenbezit in jouw gemeente, kun je het beste de website van de gemeente raadplegen. Zo ben je er snel achter of er hondenbelasting wordt geheven en hoeveel je daaraan kwijt bent. Let op: als je geen hondenbelasting hoeft te betalen in jouw gemeente, is het toch belangrijk om van te voren goed door te rekenen hoeveel een hond jou zal gaan kosten. Naast belasting zul je immers ook verschillende benodigdheden voor een hond moeten aanschaffen, zoals een mand, een riem, een bench en speeltjes. Een puppycursus is in Nederland verplicht en daar moet je uiteraard ook voor betalen. Tot slot moet een hond elke dag eten en dat kan ook flink in de kosten lopen. In de praktijk blijkt dat veel mensen de kosten voor een hond onderhouden onderschatten en het beestje vervolgens weg moeten doen. Controleer dus van te voren of een hond in je budget past!