Een hypotheek afsluiten als ZZP’er: wat zijn de mogelijkheden?

Ben jij ZZP’er en vraag je je af of een hypotheek afsluiten als ZZP’er tot de mogelijkheden behoort? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Lees er hier alles over.

Een hypotheek afsluiten als ZZP’er

Over het algemeen hebben mensen het beeld dat het afsluiten van een hypotheek als ZZP’er niet mogelijk is. Wellicht heb je ook zulke verhalen wel eens gehoord in je omgeving. Omdat dit niet meer helemaal van deze tijd is en steeds meer millenials freelance werken, zijn De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Ovion en Florius een experiment gestart. Zij moedigen het fenomeen van een hypotheek afsluiten als zelfstandige alleen maar aan. In samenwerking met een uitzendbureau en een arbeidsonderzoeker, wordt er gekeken naar de kansen van zelfstandigen op de markt en het opstellen van een profiel naar aanleiding van die gegevens. Het blijft voor freelancers dus belangrijk dat zij aannemelijk kunnen maken dat ze in de toekomst genoeg zullen verdienen en de hypotheeklasten kunnen dragen.

De eisen voor een hypotheek afsluiten als ZZP’er

Om ervoor te zorgen dat jouw kansen op een hypotheek als ZZP’er vergroten, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende zaken:
– Kies een opleiding met goede arbeidsperspectieven
– Breidt je netwerk uit en spendeer tijd aan online en offline netwerken tijdens speciale evenementen, netwerkborrels en via LinkedIn bijvoorbeeld
– Bouw je CV op, zorg dat je diverse kwaliteiten en functies kunt opnemen en opleidingen volgt die daarbij aansluiten
– Probeer gaten in je CV te voorkomen en laat zien hoe jij jezelf altijd van een basis inkomen hebt weten te voorzien als freelancer

Het is belangrijk voor een hypotheekverstrekker om te zien dat jij je verantwoordelijkheid neemt. Zelfs als dat betekent dat je als freelancer tijdelijk in vaste dienst werkt bij iemand om de rekeningen te betalen, al zij het part-time. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat jij aan het einde van de maand netjes je rekeningen kunt betalen.

Een hypotheek afsluiten als ZZP’er: ga het gesprek aan

Voordat jouw situatie wordt beoordeeld ga jij op gesprek bij de hypotheekverstrekker. Het is daarbij belangrijk om je te focussen op bovenstaande punten om aannemelijk te maken dat jij een bepaald inkomen kunt realiseren als zelfstandig ondernemer. Maar wees daarbij ook eerlijk nar jezelf, en maak het niet mooier dan het is. Als de hypotheekverstrekker besluit om jou een hypotheek te verstrekken die boven jouw budget is, krijg je in de toekomst geheid financiële problemen. En dat is nu net weer niet de bedoeling. Wees dus realistisch en laat zien wat haalbaar is voor jou, zonder het mooier te maken dan het is. Jaarcijfers en overzichten in jouw inkomsten en uitgavenpatroon gaan je daarbij helpen.

Heb jij nog andere tips om in aanmerking te komen voor een hypotheek als ZZP’er?