Is contactloos betalen de toekomst?

Het is op steeds meer plekken mogelijk: contactloos betalen! Dit maakt betalen sneller en gemakkelijker, je hoeft vaak je pincode niet eens in te toetsen. Maar hoe zit dat precies en is het wel veilig?

Contactloos betalen: sneller en gemakkelijker

Het is tegenwoordig mogelijk om contactloos te betalen, door je pinpas tegen de betaalautomaat aan te houden. Deze manier van betalen wordt nu al door miljoenen mensen ter wereld gebruikt en zorgt ervoor dat je kleine bedragen gemakkelijk kunt betalen zonder dat je een pincode in hoeft te toetsen. Voor hogere bedragen is echter wel een pincode vereist:
– Voor bedragen onder €25 is geen pincode vereist
– Voor bedragen boven de €25 is een pincode wel vereist
En natuurlijk is het ook met een pas waarmee je contactloos kunt betalen mogelijk om op de reguliere wijze te betalen.

De voordelen van contactloos betalen

Naast dat contactloos betalen snel en gemakkelijk is, zijn de andere voordelen onder andere:

– Contant geld is hierdoor overbodig
– Er zijn minder lange wachttijden
– Je kunt je pas niet zo snel vergeten
– Het bedrag wordt direct van je rekening afgeschreven, zonder extra kosten

Hoe werkt contactloos betalen precies?

De nieuwe betaalautomaten geven een draadloos signaal af, waar nieuwe betaalpassen op reageren. Doordat de pas en de betaalautomaat contact maken, wordt automatisch de betaling in gang gezet. Zoals eerder vermeldt moet bij bedragen boven de €25 wel eerst een pincode worden ingetoetst.

Waar kunt je tegenwoordig contactloos betalen?

Op steeds meer plekken kun je terecht voor contactloos betalen. Bijvoorbeeld op alle NS-stations en in grote supermarkten zoals de Albert Heijn of Jumbo. Ook in het buitenland is het soms mogelijk om op deze nieuwe manier te betalen. Om snel te ontdekken wat er mogelijk is, houdt het draadloos betalen logo in de gaten.

Hoe veilig is contactloos betalen?

Het is natuurlijk essentieel dat je veilig gebruik kunt maken van deze betaalwijze. De veiligheid van de pas is niet afhankelijk van hoe je hem gebruikt (of je hem in de betaalautomaat steekt of contactloos betaalt). Het belangrijkste veiligheidsaspect zit hem in je pincode. Zorg ervoor dat anderen nooit mee kunnen kijken wanneer je betaald. Wanneer iemand misbruik heeft gemaakt van jouw pas nadat deze is gestolen en er zijn kleine betalingen gedaan met de pas? Het bedrag dat is afgeschreven wordt dan vergoed, maar wel geldt er een eigen risico van €150. Het is wel belangrijk dat je in een dergelijk geval altijd direct contact opneemt met de uitgever van de pas en deze laat blokkeren.

Tip: er is een speciaal beschermhoesje voor je bankpas. Zo kunnen jouw gegevens nooit worden ingelezen door een ander en bescherm je jezelf tegen eventuele fraude of misbruik. Ook is het mogelijk om bij je bank aan te geven dat je geen pas wilt waarmee je contactloos kunt betalen, dat behoort namelijk ook gewoon tot de mogelijkheden.

Maak jij al gebruik van contactloos betalen?