Kies je voor sparen of lenen? Wij vergeleken de opties

Het is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen of sparen of lenen een betere optie is. Wanneer kies je voor sparen en wanneer voor lenen? Wij leggen het uit aan de hand van een aantal voorbeelden!

Waarom sparen of lenen?

Of je kiest voor sparen of lenen hangt af van jouw financiën, maar ook van de situatie. Bijvoorbeeld wanneer je wasmachine kapot gaat, wat doe je dan? Kies je ervoor om te wachten met het aanschaffen van een nieuwe tot je het geld bij elkaar hebt gespaard? Dit betekent namelijk dat je in de tussentijd je kleding moet wassen bij familie of vrienden. Of dat je naar een wasserette moet (wat ook geld kost). Je kunt er daarom ook voor te kiezen om een nieuwe aan te schaffen, maar daar moet je opnieuw keuzes maken. Welke prijs heb ik ervoor over? Kies ik een dure wasmachine of een budget wasmachine die misschien minder lang meegaat? Kan ik tweedehands kopen? En als je overgaat tot kopen, terwijl je geen budget hebt. Doe je dan een aankoop op afbetaling of sluit je een lening af? Al deze zaken zijn belangrijk om te overwegen wanneer een situatie zoals deze zich voordoet.

Wat is de beste keuze: sparen of lenen?

Uiteraard is sparen indien mogelijk een betere optie: je hoeft geen lening aan te gaan en bespaart daardoor kosten. Maar in sommige gevallen is het niet mogelijk, of zelfs duurder, als je een bepaalde aankoop niet kunt doen. In zo’n geval heb je bijna geen keuze en moet je geld lenen of een aankoop op afbetaling doen. Je kunt ervoor kiezen om geld te lenen, een aankoop te doen en in termijnen te betalen of een compromis te sluiten. Hieronder lichten we de verschillende opties even toe:

– Sparen:
Het beste is uiteraard om vooraf geld te sparen, zodat je een aankoop kunt doen als het erop aankomt. Om voorbereid te zijn op dergelijke situaties, is het fijn en handig om vooraf te bekijken wanneer je denkt dat een apparaat in huis vervangen moet gaan worden. Zo kun je geld opzij zetten om een nieuwe te kopen aan het einde van de gebruiksduur. Ook wordt door het Nibud aangeraden om altijd een financiële noodbuffer van 1000 euro te hanteren, voor noodgevallen

– Aankoop op afbetaling
Het is vaak verleidelijk om een aankoop op afbetaling te doen: je kunt het product mee naar huis nemen en de betaling komt later. Daar zitten echter twee grote nadelen aan. De eerste is dat je nu niet berekend of een betaling op een later tijdstip haalbaar is (waardoor je alsnog moet lenen) en tegen die tijd vindt je het niet leuk om te moeten betalen voor iets dat oud is en je al had. Ook is een nadeel van een aankoop op afbetaling is dat het product vaak veel duurder is dan als je direct betaald, dit is een soort rente die je over de lening betaald. De praktijk wijst uit dat dit vaak vele malen duurder is dan bij andere kredietverleners.

– Geld lenen
Je kunt natuurlijk geld bij een instantie lenen om een aankoop te doen. Daarbij is het wel belangrijk dat jij eigen verantwoordelijkheid neemt en kiest voor een lening die voor jou betaalbaar is. Ga na hoeveel je maandelijks moet terugbetalen aan aflossing en rente en bekijk of dat in je budget past. Je wilt verdere geldproblemen en een negatieve BKR registratie natuurlijk vermijden!

– Compromis sluiten
Een laatste optie is om te bekijken of je wellicht een compromis kunt sluiten. Is er een mogelijkheid om een goedkopere variant aan te schaffen, kun je iets lenen van een ander of is het mogelijk om een wasmachine bijvoorbeeld tweedehands te kopen? Zo heb je minder geld nodig en kun je toch het product aanschaffen.
Kortom, wat de beste keuze is, is afhankelijk van jouw voorkeuren en de situatie. Het beste is natuurlijk om bedacht te zijn en vooraf een financiële buffer op te bouwen voor noodgevallen. Heb je geen spaargeld? Dan kun je overwegen te wachten met de aankoop, een aankoop op afbetaling te doen of te lenen. Wellicht zijn er ook goedkopere opties beschikbaar!