Kun je een vaste baan combineren met freelance werk?

Wist je dat als je overweegt om iets voor jezelf te beginnen, je een vaste baan kunt combineren met freelance werk? Hoe je dat op doet lees je hier!

Vaste baan combineren met freelance werk

Er zijn veel mensen in loondienst, die spelen met het idee om iets voor zichzelf te beginnen. Misschien droom jij ook van een baan als modeontwerper of wil je graag een webshop openen. Wat je ambitie ook is, er is altijd een opstartfase. In deze fase moet je leren en investeren, en dat is vaak een sprong in het diepe. Daarom vind je in dit artikel tips over hoe je freelance werk combineert met je vaste baan. Zo ben je verzekerd van inkomsten en heb je altijd een plan B. Of misschien is het voor jou een optie om de twee altijd naast elkaar te laten bestaan.

Je vaste baan combineren met freelance werk: zo doe je het!

Hieronder vind je 5 tips die het makkelijker maken om freelance werk te doen naast je vaste baan in loondienst.

– Een goede planning is essentieel
Schaf een agenda aan, of gebruik de agenda in je telefoon of op je laptop om al je plannen en afspraken genoteerd te hebben. Zo kun je van te voren inschatten hoeveel tijd je over hebt om te besteden aan je freelance klussen en andere vrijetijdsbesteding, zoals samen zijn met je familie of vrienden.

– Wees open
Het is belangrijk om je werkgever te vertellen over je freelance werk. Zo laat je niet alleen zien dat je een ondernemend type bent, maar ook weten zij waar ze aan toe zijn.

– Wees realistisch
Natuurlijk zijn extra klussen leuk als freelancer, maar wees realistisch in wat voor jou haalbaar is. Als je jezelf met teveel deadlines opzadelt heb je niet alleen teveel hooi op je vork met alle gevolgen van dien, maar ook het risico dat je je opdrachtgever verliest. Communiceer dus van te voren duidelijk binnen welke tijd jij de opdracht af kunt hebben.

– Neem niet alle opdrachten aan
Kies alleen voor freelance opdrachten die je enthousiast maken. Door alleen opdrachten te doen waar je energie van krijgt, voorkom je dat je door het freelancen helemaal uitgeput bent en geen energie meer over hebt voor je vaste baan. Maak dus weloverwogen keuzes voor je een opdracht aanneemt!

– Plan ook tijd in om te ontspannen
De boog kan niet altijd gespannen zijn: iedereen heeft zo nu en dan tijd nodig om te ontspannen. Zorg dat je ondanks de hoge werklast, ook tijd vrij kunt maken voor ontspanning. Dat houdt je energiek en geïnspireerd. Hoe je ontspant is voor iedereen anders: voor de één is dit een intensieve workout, voor de ander yoga, een drankje op een terras of een avond op de bank met een goed boek. Doe wat voor jou goed voelt!

Heb jij iets aan deze tips? Hoe combineer jij een vaste baan met freelance werk?